BIO
Op haar vrije zondagen interviewde Carlijn Vis haar oma over het verzet, de Tweede Wereldoorlog, vrijheid en alles wat ze verder nog van haar wilde weten. Iedere vraag werd beantwoord. Deze gesprekken vormen de basis van de roman.
Hoe was het om te leven tijdens de oorlog? Hoe voelt het om onderdrukt te worden? Hoe voelt het om na 8 uur je huis niet uit te mogen? En hoe is het om jarenlang te wonen met compleet verduisterde ramen? Dat is nauwelijks voor te stellen voor haar generatie. En tegelijkertijd zijn zij de laatsten die de oorlogsverhalen nog uit de eerste hand kunnen horen. Carlijn kon het haar oma vragen. Het feit dat zij een soort angst heeft gekend die zij zelf niet kent, fascineerde haar. Hoe ga je daar mee om?
Je hebt Vechters en Vluchters.
Ben jij een vechter of een vluchter?
Laat je het gaan of kom je in opstand?
Luister je naar de bezetter of ga je in verzet?
De oorlog is weliswaar met pensioen, maar soms kun je met 'oude' verhalen, actuele thema's onder de aandacht brengen. Vrij spel gaat over vluchten. En overleven, door de werkelijkheid te ontvluchten.
Mini CV
Carlijn Vis (1983), werkte bij Quote Media (ELLEgirl en Quote), NRC Media (nrc.next) en Dutch Media (Winelife). In 2011 heeft ze haar vaste baan opgezegd om het boek af te maken. Ze interviewde haar grootmoeder, verzetsvrouw en de laatste vrouwelijke Engelandvaarder die nog leeft, over de Tweede Wereldoorlog en deze gesprekken vormen de basis van Vrij spel. Nu woont en werkt ze in Amsterdam als freelance schrijver (o.a. Het Paool, nrc.next, Marie Claire en HP/De Tijd). Vrij spel is haar debuutroman.